Maďarská kuchyně
Maďarsko země dobrého jídla a vína, vynikající zemědělství, ovocnářství, pěstování zeleniny

Photo by Mitosh on Unsplash

Pro maďarskou kuchyni jsou charakteristické kulinářské zázraky, v nichž nesmí chybět červená mletá paprika, cibule, rajská jablíčka a ani zelené paprikové lusky. Jsou to jídla velmi sytá a chuťově harmonická. Patří k nim proslulá maďarská gulášová polévka (gulyásleves), kuře na paprice (paprikás csirke) s noky anebo plněné zelí (töltött káposzta).
Z polévek se mezi maďarské speciality řadí rybí polévka (halászlé) a slepičí polévka s nudlemi (Újházy tyúkhúsleves). I jako samostatné jídlo nebo předkrm se často podávají pečené husí játra.
Z moučných jídel uveďme nudle nakrájené na čtverce s tvarohem (túrós csusza) nebo závin (plněný višněmi, tvarohem, mákem apod.) a takové charakteristické zákusky jako somlói galuska nebo vargabéles. V Maďarsku se obvykle jídlo skládá ze tří chodů, z polévky, z hlavního jídla a z moučníku.
Pokud jde o typické maďarské nápoje, nejznámější jsou vína, oblíbený je likér Unicum, z piva jsou nejčastějšími značkami Dreher, Aranyászok, Borsodi, Soproni a Bak, ale připomeňme i nejznámější maďarský sekt značky Törley.

Pár maďarských receptů od Katky Fodor

  • Hovězí perkelt (marha pörkölt)
    Přísady pro 4 osoby: hovězí maso 600 g, olej 1 dl, cibule 200 g, česnek 5 g, kmín 2 g, červená paprika, sladká 20 g, sůl 20 g, paprikové lusky 120 g, rajčata 80 g, červené víno...
    (celý recept si můžete stáhnout z odkazu na konci článku)
  • Kotlíkový guláš (bográcsgulyás)
    Přísady pro 4 osoby: hovězí maso 500 g, olej 8 cl, cibule 200 g, červená paprika 20 g, sůl 20 g, kmín 1 g, česnek 5 g, brambory 600 g, paprikové lusky 100 g, rajčata 800 g. Noky: ...
    (celý recept si můžete stáhnout z odkazu na konci článku)
  • Plněné zelí (töltött káposzta)
    Přísady pro 4 osoby: vepřové maso 350 g, rýže 50 g, olej 1 dl, cibule 100 g, česnek 10 g, červená paprika, sladká 20 g, mletý pepř 3 g, sůl 20 g, vejce 1 ks, zelné listy 8 ks, kysané...
    (celý recept si můžete stáhnout z odkazu na konci článku)
  • Rybí polévka (halászlé)
    Přísady pro 4 osoby: kapr - filety 500 g, štika (okoun) - filety 500 g, sumec - filety 500 g, sůl 20 g, rybí hlavy, páteř 800 g, cibule 250 g, červená paprika, sladká 25 g, paprikové lusky...
    (celý recept si můžete stáhnout z odkazu na konci článku)
  • Pečená husí játra (libamáj)
    Přísady pro 4 osoby: husí játra 800 g, mléko 4 dl, sůl 20 g, tuk 200 g, pepř celý 3 g, červená paprika, sladká 5 g, cibule 100 g...
    (celý recept si můžete stáhnout z odkazu na konci článku)